Miten tunnistaa peliriippuvuus?
Suomessa pelataan paljon rahapelejä ja arvion mukaan maassamme on 112 000 ihmistä, jotka kärsivät jonkinasteisesta rahapeliongelmasta. Rahapeliriippuvuus luokitellaan toiminnalliseksi riippuvuudeksi ja sen tunnistaminen on hankalaa, koska pelaajat usein pyrkivät salaamaan ongelmansa. Kerromme peliriippuvuuden taustoista ja sen tunnistamisesta tässä artikkelissa tarkemmin.
Peliongelman oireet ja seuraukset ovat pahimmillaan erittäin vakavia ja ne voi havaita psyykkisinä, fyysisinä ja sosiaalisina sekä tietysti taloudellisina ongelmina. Nämä kaikki osa-aluetta vaativat hoitoa ongelman ilmentyessä. Vastuulliset nettipelien tarjoajat pyrkivät pitämään huolen peliongelman ehkäisemisestä. Nettikasino on vastuullinen, kun se kommunikoi selkeästi maltillisen pelaamisen tärkeydestä ja tukee toiminnoillaan kohtuullista pelaamista.
Rahapelaamisen syyt
Suomelaisista neljä viidestä on ainakin joskus viimeisen vuoden aikana pelannut jotakin rahapeliä ja suurimmalle osalle pelaaminen on viihdettä ja ajanvietettä. Syy pelaamiseen on haave rikastumisesta, mutta pelaamista harrastetaan myös seuran ja harrastuksen vuoksi.
Lisäksi pelaamisesta haetaan jännitystä ja jotkut ottavat mielellään riskejä. Se voi toimia arjen pakopaikkana ja joillekin se on kanava hallita tunteitaan. Tässä piilee kuitenkin merkittävä riski pelaamisen muodostuessa ongelmaksi.
Rahapelien pelaaminen on keskittynyttä, sillä puolet koko rahapelikulutuksesta on peräisin eniten pelaavien 2,5 % pelaajien kulutuksesta. Valitettava tosiseikka on myös, että rahapeliongelmista kärsivät ihmiset tuovat yli kolmanneksen rahapelien tuotosta.
Miten tunnistaa rahapelaamisen ongelmat?
Peliongelma näkyy harvoin ulospäin, mikä tekee sen havaitsemisesta vaikeaa. Yleensä ensimmäisenä se saatetaan havaita taloudellisten ongelmien ilmaantuessa. Pelaaja voi kuitenkin muutamilla seikoilla hahmottaa pelaamiseen liittyvät ongelmat ja ensimmäisenä sen voi havaita, kun pelaamisen lopettaminen tai vähentäminen on aiheuttanut sinussa ahdistusta, levottomuutta tai ärtyneisyyttä.
Pelaaminen on myös ongelmallista, jos sitä joutuu salaamaan perheeltään tai ystäviltään. Lisäksi peliongelmainen valehtelee tyypillisesti pelaamisensa määrästä. Taloudelliset ongelmat ovat selvästi havaittavissa viimeistään silloin, kun elinkustannuksiin on joutunut hankkia apua lähipiiriltä tai sosiaaliviranomaisilta.
Peliongelman syöksykierre
Pelaaminen voi helposti karata hallinnasta ja liiallinen pelaaminen tuottaa ongelmia ja haittoja. Se ei ole enää mukavaa ajanvietettä eikä siitä saa enää jännitystä, mukavaa seuraa eikä edes rahaa. Pelaajan seuraksi jäävät ainoastaan yksinäisyys ja häpeä, jotka edesauttavat ongelmapelaamisen salaamista.
Kun pelaamista ei enää hallitse, aiheuttaa se pelaajalle suuria taloudellisia vaikeuksia ja riitoja läheisten kanssa. Tämän lisäksi arjen pyörittäminen koituu haastavaksi ja töistä ja opiskeluista suoriutumista laiminlyödään jatkuvasti.
Peliongelmasta kärsivä suomalainen ei ole yksin, sillä maassamme on arviolta yli 100 000 pelaajaa, joilla on jonkinasteinen rahapelaamiseen liittyvä ongelma.
Apua peliongelmaan
Peliriippuvuus luokitellaan psykiatriassa käyttäytymis- ja hillitsemishäiriöihin ja se kuuluu toiminnallisiin riippuvuuksiin. Riippuvuutena on tekeminen, eli pelaaminen ja sen aiheuttamat tunteet. Peliongelma diagnosoidaan käyttämällä Maailman terveysjärjestön ja amerikkalaisen DSM-V-järjestelmiä.
Peliongelmaan on onneksi tarjolla apua. Omaa pelihallintakykyään voi testata netissä ja monesti peliongelman ensimmäinen askel kohti parantumista on ongelmaan havahtuminen ja sen myöntäminen. Tällä pelaaja voi alkaa kiinnittää huomiota pelaamiseensa.
Lisäksi asiasta voi keskustella luotettavan läheisen kanssa rehellisesti ja avoimesti. Hänen kanssaan voi peilata käytöstään ja miettiä myös pelaamisen hyviä ja huonoja puolia. Ystävän kanssa voi ravisuttaa väärät uskomuksensa ja kuvitelmansa pelaamisesta. Netistä löytyy myös hyödyllisiä sivustoja apuun peliongelmassa.
Rahapeleistä voi päästä myös eroon yksinkertaisesti keksimällä muuta tekemistä ja seuraa, jossa ei pelata. Useimpien rahapelien perustana on sattuma, jossa voittosuhde pelaajalle on negatiivinen eikä niiden varaan omaa onneaan ja menestystään kannata rakentaa. Jos pelaaminen on laittanut muut elämän osa-alueet syrjään ja hallita kaikkea elämässäsi, ovat pysähtyminen ja avun hakeminen paikallaan.